Popkoor 2000

Al 17 jaar gezellig en kwalitatief zingen!

Veel animo voor popkoor

Er wordt weleens gezegd dat er geen domme vragen bestaan, maar als je aan Thea Bruggeman, voorzitter van Popkoor2000 vraagt wanneer het koor is opgericht en ze dan in lachen uitbarst en zegt: “in 2000…” dan weet je dat je een niet zo slimme vraag hebt gesteld! Om precies te zijn bestaat het koor sinds 13 september 2000.
Koorlid Annie Slagter vertelt dat er middels een advertentie in ’t Ruunder Waopen gemeld werd dat er plannen waren tot oprichting van een popkoor. In Ruinen was hét koor op dat moment ‘Kunst Naar Kracht’ met een voornamelijk klassiek repertoire, maar omdat er vraag was naar een koor met wat vlottere, moderne muziek borrelde het idee van een popkoor naar de oppervlakte. Thea Bruggeman hoorde van het idee op het Runer Feest. Thea’s echtgenoot werd daar aangesproken omdat hij gezien werd als iemand die wel geschikt was voor een koor en, werd er bij gezegd: “dan mag je je vrouw ook meenemen!” Thea’s man houdt niet zo van zingen maar Thea des te meer en dus toog zíj naar De Stobbe voor de oprichtingsbijeenkomst. Niet alleen Thea en Annie waren daar maar zeker nog 80 anderen. Het was dus direct duidelijk dat er veel geïnteresseerden waren; uiteindelijk werden er 50 mensen lid. Sinds 2000 is Thea Bruggeman voorzitter van het Popkoor.

Mooie vocale balans

Momenteel bestaat Popkoor2000 uit 47 leden: 14 mannen en 33 vrouwen. Met dit aantal is er een mooie balans tussen de mannen- (die qua volume wat overheersen) en de damesstemmen. Er zijn vier stemmen in het koor: alt, sopraan, bas en tenor. Eventueel is er plaats voor een stuk of vijf mannen. Mocht je interesse hebben neem dan contact op via de website https://www.popkoor2000ruinen.nl/ Er worden geen audities à la Idols of X-Factor gehouden, je kunt gewoon een keer meezingen om te zien of het wat voor je is.
Op een enkeling uit Pesse, Hoogeveen en Dwingeloo na komen de meeste leden uit Ruinen.
Qua leeftijd is het een erg gevarieerd koor: de oudste leden zijn 67 jaar en de jongste is begin 40. Een afsplitsing van Popkoor2000 is de damesgroep Pearl Voices, een vijftal enthousiaste meiden die graag zingen. Ze zingen hedendaagse pop maar ook musicalnummers.

Repetitie

Eén keer in de maand begeleidt pianiste Ellen Wynia de repetitie. Ellen studeerde aan het conservatorium te Groningen en is vaste pianiste bij diverse koren in de regio. Op de woensdagavonden dat het koor repeteert zonder hun vaste pianist worden ze muzikaal begeleid door dirigent Ron Breukelmans uit Uffelte. Ron zwaait nu alweer zeven jaar het dirigeerstokje dat hij overnam van Jannie Kroes die het koor tien jaar heeft geleid.

Uitstekende akoestiek in ’t Neie Punt

Sinds ‘t Neie Punt vorig jaar is geopend, zingen de mensen van het popkoor in de speciaal naar hun wensen gebouwde ruimte van het dorpshuis. Voor en tijdens de bouw zijn alle verenigingen die in de Tump hun bezigheden hadden geconsulteerd over hun wensen en ideeën. Popkoor2000 wilde boven alles graag verzekerd zijn van goede akoestiek. Daar heeft de architect uitstekend rekening mee gehouden door het realiseren van hoge plafonds in de oefenruimte.  Na tien jaar repeteren in De Tump met niet heel goede akoestiek, is het Popkoor nu uitermate tevreden met de hoge kwaliteit van de oefenruimte in ’t Neie Punt.

Vrolijke noot èn serieus oefenen

Annie vertelt dat tijdens de oefenavonden het altijd ‘hartstikke rumoerig’ is, veel gezelligheid, grappen en bijkletsen en dan moet de dirigent iedereen nog weleens bij de les zien te krijgen, maar tijdens een optreden, zegt Annie: ‘zijn we er allemaal’! Dan doet iedereen heel erg zijn best om er een geweldig optreden van te maken.
Voor het echte zingen op de woensdag (de oefenavond) worden eerst zo’n tien minuten stemoefeningen gehouden op de stembanden op te rekken en de gezichtsspieren op te warmen. Toonladders en lekker ‘wiewawoowoewuwaa’ zingen.
Annie en Thea zijn niet zenuwachtig voor een optreden, wel is er gezonde spanning die nodig is om een perfecte performance neer te zetten.

Repertoire

Een 4-koppige muziekcommissie bepaalt het repertoire. Niet alle nummers zijn geschikt voor een koor dus daar moet goed over worden nagedacht. Soms worden nummers bewerkt zodat ze beter kunnen worden uitgevoerd door het (pop)koor.
Annie is altijd prima tevreden met de nummers die gekozen worden. Een tijd geleden kwam een aantal leden met het voorstel om het nummer Home van Dotan te gaan zingen. Op voorhand leek het Thea een totaal ongeschikte song voor hun koor maar nu het bewerkt en er op geoefend is blijkt het in de uitvoering een prachtig nummer. Thea heeft de nummers Hey Soulsister van Train en Go like Elijah van Chy Coltrane aangedragen om uit te voeren.
Enkele andere nummers uit het repertoire zijn: Bohemian Rhapsody, De Boudewijn de Groot-medley, Eres-tu van Mochedades, The Rose van Bette Midler, Halleluja van Leonard Cohen, This is what it feels like van Armin van Buuren, en: Take me To Church van Hozier wat Thea erg mooi vindt in de a-capella uitvoering van hun Popkoor.
Geprobeerd wordt een goede balans te vinden tussen Engelstalige en Nederlandstalige nummers. Thea en Annie zouden ook best graag wat Drents-talige nummers zingen maar er is tot nu toe nog geen geschikt lied gevonden.
Het kan zijn dat een nummer niet bekend is, dan luistert Annie het via Youtube en leest de vertaling. Het is namelijk belangrijk om te weten waar je over zingt want dan kan het nummer veel beter overgebracht worden.
Het koor zingt overigens alles uit het hoofd: geen tekstboekje tijdens optredens! Dus dat betekent ook dat er thuis tekst geleerd moet worden.

Commissies

Naast de repertoirecommissie is er is ook een kledingcommissie: deze bepaalt voor elk openbaar optreden welke outfit er uit de kast gehaald moet worden. Bijvoorbeeld zwarte kleding en een roze sjaal, of allemaal een spijkerbroek en een gelijke kleur shirt.
De feestcommissie organiseert jaarlijks een verenigingsfeest waar ook de partners aan meevieren. Altijd worden er leuke activiteiten gepland met bijvoorbeeld een barbecue na.
Dan heb je ook nog de choreografiecommissie die uitzoekt hoe een nummer ten tonele gebracht moet worden.  Soms met een bepaalde handbeweging, soms met wat pasjes of een klein dansje.

Kerst

Met kerst is het thema Dickens. De leden hebben zelf in de loop der tijd her en der (kringloop, bij familie etc.) kleding in Dickensstijl bij elkaar gezocht.
Het hele gebeuren (omkleden, oefenen etc.) voor het kerstoptreden schept een heel fijne band,  vertelt Annie. Er hangt dan altijd een mooie sfeer. In december heeft het koor wel zo’n drie à vier optredens in Kerst-Dickensstijl, met nummers als Santa’s Party van Nick & Simon. Er wordt dan o.a. opgetreden bij het Bezoekerscentrum tijdens de Kerstwandeling op tweede Kerstdag en in ’t Neie Punt.

Cultuurexplosie gemeente De Wolden

Onlangs zijn er door de gemeente opnames gemaakt van het koor in ’t Neie Punt. Er loopt momenteel een project van de gemeente (CultuurExplosie) waarbij alle culturele verenigingen in de Wolden geportretteerd worden. De hele film wordt op 17 en 18 maart 2017 geprojecteerd op de buitenmuur van het gemeentehuis in Zuidwolde.

Eerdere optredens

Twee jaar geleden werd het 15-jarig bestaan van het popkoor gevierd met een optreden in Buitencentrum De Poort voor een enthousiast publiek.
Verder werd ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van Sempre Sereno uit Ruinerwold opgetreden samen met Sempre Sereno en Ben Cramer.
Na een aantal gezamenlijke repetities heeft het Popkoor tijdens het recente Theeconcert een uitvoering gegeven samen met Muziekvereniging Crescendo.  Deze geslaagde samenwerking is zeker voor herhaling vatbaar!

Agenda 2017

Voor de komende maanden staan er diverse optredens gepland voor het Runer koor:

Op zaterdag 4 maart heeft het koor een workshop om zichzelf nog meer te verbeteren. Er is een professional uitgenodigd om met ze te werken aan o.a. de presentatie, de zangtechniek, luisteren naar elkaar, samenzang en nog meer.
Na afloop gaan ze gezellig met zijn allen eten in t Neie Punt.

Op 19 maart staat het Krokusconcert in de kerk in Ruinen op het programma. Daar doen, naast Popkoor2000, ook het kerkkoor, De Geuzingers, Ruunder Basalt, Vrouwen van Nu en Pearl Voices aan mee.

Op 13 mei wordt er gezongen in Schouwburg Ogterop in Meppel.
In juni van dit jaar geeft het koor acte de présence in Annen tijdens het muziekfestival aldaar.

In de derde week van juni treedt het popkoor op in Ruinen op de Brink tijdens de Amazing Midsummer Party. Voorgaande jaren  heette dit evenement ‘Amazing MeezingParty’ maar nu wordt het evenement georganiseerd in combinatie met de Horeca van Ruinen, zodat er niet teveel op zichzelf staande evenementen zijn. Ook treedt Traffic Jam o.l.v. Dick van der Ouw op.

Meer informatie

Indien je het popkoor wilt boeken of gewoon meer wilt weten, kijk dan voor informatie op de website: www.popkoor2000ruinen.nl of facebookpagina: @popkoor2000ruinen