Hersengymnastiek

Hersengymnastie seizoen 2016/2017 ruimte B/C ’t Neie Punt

Het hersengymseizoen loopt van november tot april. Enthousiaste teams, bestaande uit 3 personen gaan eens per 14 dagen de competitie aan op de donderdagavond in ’t Neie Punt aan de Jan Wierengaweg. Ook meedoen het volgende seizoen?? Opgeven kan tot begin oktober bij Jans Prikken, telefoon 0522-471270 of stuur een email naar harry-smit@home.nl

 

Hersengymnastiek houdt Ruinen scherp

Correspondent Anneke Wijers in gesprek met Jans Prikken en Jos Mennink van de Hersengymnastiek.

Geen BN’er maar een BR’er: een Bekende Runer Jans Prikken, die in 2000 werd gevraagd om de quizavonden van de Hersengymastiek te presenteren, is voor menigeen in Ruinen (èn Ansen) een welbekend gezicht. Prikken is een man met zelfkennis, die tot uiting komt in zijn lijfspreuk: “Ik hou van iedereen maar niet iedereen houdt van mij.” En daar heeft hij geen enkele moeite mee. Jans is getrouwd met Karsje, die oorspronkelijk uit Rheebruggen komt. Samen hebben ze drie zoons, een dochter en vijf kleinkinderen.

Jans is al 20 jaar lid van het mannenkoor in Uffelte. Na het bijwonen van een concert was hij zo geraakt dat hij zelf ook bij het koor ging zingen. De Uffelter mannen zingen voornamelijk Nederlands- en Drentstalig, maar ook wel Engels en een af en toe Duits.

Ook bij het Openluchtspel Ruinen is Jans al jaren actief. Hij is er voorzitter geweest, regisseur en nu al een aantal keren souffleur. Bij dit Runer toneelgezelschap wordt de souffleur opgevoerd op het toneel, als een van de figuranten.

Dan nóg heeft Jans niet al zijn vrije tijd opgebruikt: hij is regelmatig te vinden in de dug-out van v.v. Ruinen A1 waar zijn kleinzoon voetbalt. De oud-Ansenaar is dan wel niet de coach van het team maar is toch aanwezig om de verrichtingen van dichtbij te kunnen volgen en ze zo nodig van tips te voorzien.

Presentator Bij de Hersengymnastiek is Jans behalve presentator ook bedenker van de vragen voor de cryptische ronde. De Hersengym-quiz bestaat uit diverse rondes: naast de cryptische- en een rebusronde zijn er bijvoorbeeld ook paardensprongpuzzels en vragen uit de actualiteit.

Hoe bereidt Jans zich eigenlijk voor op een quizavond? Hij vertelt dat hij alle vragen netjes getypt aangeleverd krijgt. Jans neemt de lijst dan goed door en leest het, in zijn eentje, hardop voor.

In het begin was het natuurlijk wel even wennen dat toespreken van een grote groep, zegt Jans: “maar met een microfoon in je handen sta je sterk.” En omdat hij bijna iedereen kent is het ook niet meer zo spannend.

Soms krijgt hij aanmerkingen op bijvoorbeeld zijn uitspraak van de Engelse taal “Maar,” zegt Jans: “ik doe het op mijn eigen manier.”

Presentator Prikken houdt er streng toezicht op dat de regels nageleefd worden. Zo moeten de telefoons uit tijdens het spel en mag je pas ná het spel in discussie/overleg met de jury.

Tijdelijke pauze Vanwege een knieoperatie zal Jans voorlopig de Hersengymnastiek niet presenteren. Hij heeft een pauze ingelast tot januari 2018, daarna zal hij een aantal keer gaan kijken bij de quizavonden en later wil hij graag weer aan de slag als presentator, mits zijn knie het toelaat en ‘mits de club hem er nog bij wil hebben’, zegt Prikken met een kwinkslag.

De mensen achter de organisatie De organisatie bestaat uit 5 personen: Jans Prikken, Janny Suselbeek, Hennie Smit, Roelie Hekman en Jos Mennink. Jannie, Hennie en Roelie zijn de vragenbedenkers. De vragen zijn van een flink hoog niveau en hebben een pittige moeilijkheidsgraad. Jans vertelt enthousiast over de nieuwste aanwinst van de vereniging, Jos, die vorig seizoen aansloot. “Jos is een grote aanwinst voor de club,” vertelt Jans: “hij is een echte duizendpoot!”

 

Jos werd een jaar geleden door Jans benaderd om mee te denken over het reilen en zeilen van de Hersengymnastiek. Dat deed Jos met plezier en ondertussen is dat meedenken uitgegroeid tot actief deelnemen aan de organisatie.

Druk bezig achter de schermen Jos is een bescheiden man, die liever praat over het doel van het interview (de Hersengym) dan uitweidt over zijn privéleven. Gelukkig kon uw correspondent nog wel íets lospeuteren over de hobby’s en het werk van Jos. Zo vertelt hij dat hij zeven jaar voorzitter is geweest van het Openluchtspel in Ruinen en daar onlangs mee is gestopt. Daarnaast is hij is leider van het eerste elftal van de v.v. Ruinen en voorzitter van de supportersvereniging van v.v. Ruinen. Elke dinsdag gaat hij met vrienden biljarten bij café Hees. Jos werkt als vastgoedadviseur voor de (zorginstelling) Kwadrant Groep in Friesland.

Wat de Hersengymnastiek betreft houdt Jos zich vooral bezig met de technische kant van de zaken. Waar voorheen de vragen werden voorgelezen en de antwoorden op papier geschreven, maakt Jos nu een PowerPointpresentatie met muziek, beelden en een tijdbalk. De antwoorden worden, net als eerder voornamelijk nog op papier geschreven.

Jos houdt zich normaal gesproken niet bezig met bedenken en opstellen van vragen, maar voor film- of muziekvragen is hij de aangewezen persoon om daar beeld en/of geluid bij te vinden.

Nieuw Quizknoppen-systeem Er is een verouderd drukknopsysteem voor de zogenaamde ‘drukknoopronde’, maar dat systeem werkt niet meer 100%. Daarom werd er een subsidieaanvraag gedaan bij InitiatiefRijk deWolden voor de aanschaf van een professioneel systeem: het ‘QuizMaster’-systeem.

De subsidie werd toegekend en nu is de Hersengymnastiek de trotse gebruiker van een moderne installatie die nog járen meekan! Het systeem bestaat uit 72 kastjes met verschillende drukknoppen en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld de snelste drukker, een Multiple-Choice-ronde etc.

Het is de bedoeling om het systeem geleidelijk steeds meer in te gaan zetten. Te beginnen met één ronde en later, wanneer alle mogelijkheden duidelijk en onder de knie zijn, telkens voor meer en later en alle ronden. Het Quizmastersysteem is niet alleen technisch een hele verbetering maar ook een vooruitgang voor de jury want het zal ervoor zorgen dat er minder discussies zullen zijn over de antwoorden en vragen e.d.

Quizzen voor de Jeugd? Omdat er in ’t Neie Punt veel voor de jeugd wordt georganiseerd informeerde uw verslaggever bij beide heren of er al aan een kinderversie van de Hersengym was gedacht. Dat is (nog) niet het geval, maar zowel Jans als Jos zijn beiden van harte bereid om, als de Jonge Onderzoeker daarom verzoekt, te adviseren dan wel mee te helpen.

Vanwege het 40-jarig bestaan van de Hersengymnastiek besteden we met dit artikel extra aandacht aan deze vereniging. In verband met dit jubileum is er een speciale quizavond gepland in februari waar alle teams tegelijk aan mee kunnen doen. Er zijn momenteel twaalf teams, uitbreiding van dit aantal is van harte welkom. Per quizavond zijn er twee rondes, een ronde begint om 19.30 uur en de tweede die begint om 21.00 uur. Het seizoen loopt van november tot april. Wil je niet meedoen met de quiz maar ben je wel benieuwd hoe het eraan toe gaat, kom gerust kijken want ook publiek is van harte welkom!